Vier mannen opgepakt in onderzoek naar drugsbende

10 december 2019 11:58

In een onderzoek naar de grootschalige productie van synthetische drugs heeft de politie vanochtend vier mannen aangehouden.

Vier woningen en drie autobedrijven zijn doorzocht. Daarbij is een partij amfetamine in beslag genomen, meldt Omroep Gelderland.

De verdachten komen uit Culemborg, Tiel en Geffen. De politie denkt dat ze deel uit maken van een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met de productie van synthetische drugs. In het onderzoek werden eerder twaalf verdachten opgepakt.

Drie doden

De bende had onder meer een drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel, waar eind januari drie dode mannen werden aangetroffen. De slachtoffers kwamen uit Brabant en waren door koolmonoxide om het leven gekomen.

Ook wordt de bende gelinkt aan een groot lab dat in juli werd ontdekt in een kelder van een woning in het Brabantse Esch. Daar werd amfetamine geproduceerd.

 

Twee oud-premiers Algerije veroordeeld tot lange celstraffen

10 december 2019 11:54

Twee Algerijnse oud-premiers zijn veroordeeld voor hun rol in een corruptieschandaal. Het was voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1962 dat een minister-president zich in Algerije voor de rechter moest verantwoorden.

Ahmed Ouyahia en Abdelmalek Sellal kregen respectievelijk vijftien en twaalf jaar celstraf. Ze moeten ieder een boete van vele duizenden euro's betalen. De twee ontkennen dat ze steekpenningen hebben aangenomen. Ook twee oud-ministers en verschillende zakenmensen stonden terecht en kregen jarenlange celstraffen.

Ouyahia was in de afgelopen 25 jaar vier keer premier onder president Bouteflika. Hij stapte op toen Bouteflika zich begin maart na massaprotesten terugtrok als presidentskandidaat. Begin april trad de president af. Sellal was met een kleine onderbreking premier tussen september 2012 en mei 2017.

Donderdag verkiezingen

De uitspraak in het grote anti-corruptieproces komt twee dagen voor de presidentsverkiezingen. De autoriteiten hopen dat de vonnissen aan de ontevreden Algerijnen laten zien dat ze hun zorgen serieus nemen. Daarom werd ook besloten om de zaak rechtstreeks op tv uit te zenden.

Donderdag kunnen de Algerijnen een opvolger kiezen voor Abdelaziz Bouteflika, die het land de afgelopen twintig jaar regeerde. Veel demonstranten zijn ontevreden met de presidentskandidaten, omdat het allemaal politieke insiders zouden zijn. Ze eisen een volledige hervorming van het politieke systeem.

 

Aung San Suu Kyi in Den Haag voor getuigenis in genocide-zaak

10 december 2019 11:53

De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangekomen om te getuigen in de zaak van de genocide op Rohingya. De zaak is aangespannen door het Afrikaanse land Gambia.

Volgens Gambia heeft Myanmar zich schuldig gemaakt aan volkerenmoord op Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar. In 2017 werden meer dan 700.000 Rohingya uit Myanmar verdreven. Onderzoekers van de VN stelden vast dat dorpen zijn platgebrand en dat families werden uitgemoord.

Gambia heeft Myanmar nu aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Die organisatie kan zelf geen land aanklagen en daarom heeft Gambia nu het voortouw genomen.

Aung San Suu Kyi wilde na aankomst bij het Vredespaleis geen vragen beantwoorden:

De behandeling van de zaak voor het Internationaal Gerechtshof duurt drie dagen. Gambia zal de zaak vandaag bepleiten. Morgen voert Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, namens Myanmar het woord. Het is opvallend dat het hoofd van de regering hiervoor naar Den Haag is gekomen. Doorgaans wordt een vertegenwoordiger gestuurd.

De verwachting is dat Aung San Suu Kyi ook voor het Internationaal Strafhof zal tegenspreken dat er genocide is gepleegd. Ze heeft tot nog toe altijd gezegd dat het leger van Myanmar in actie kwam na aanslagen door Rohingya-rebellen.

Het is nog niet bekend wanneer het Internationaal Gerechtshof uitspraak doet. Dat kan soms jaren duren.

 

Nieuwe acties boeren op 18 december, inhoud blijft nog geheim

10 december 2019 11:34

Boeren gaan op woensdag 18 december opnieuw actievoeren. Hoe de acties er precies uit komen te zien, willen ze nog niet zeggen. Dat wordt waarschijnlijk pas kort vantevoren bekendgemaakt.

Vorige week dreigden de boeren met nieuwe acties rond de Kerstdagen, omdat ze kwaad zijn over een brief die minister Schouten aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de afspraken die er met provincies zijn gemaakt over de stikstofmaatregelen.

Farmers Defence Force had gisteravond overleg over mogelijke acties. Volgens Sieta van Keimpema van de actiegroep is dat overleg goed verlopen.

In eigen hand

Details over de acties van volgende week wil Van Keimpema nog niet prijsgeven. "Om miscommunicatie en wanorde te voorkomen, willen we nu nog niets zeggen."

Het is wel duidelijk dat het om regionale acties zal gaan. Eerst gaan boeren zich op verschillende plaatsen in het land verzamelen. Om 07.00 uur gaan ze naar de plekken waar actie wordt gevoerd.

Maandag is er nog een gesprek tussen de boeren, premier Rutte en minister Schouten. Mogelijk heeft de uitkomst nog gevolgen voor de acties van volgende week.

In oktober trokken boerenprotesten op het Malieveld in Den Haag en bij het RIVM in Bilthoven veel aandacht. Een terugblik:

 

GroenLinks vraagt advies over vergoeding Kamerlid Diks

10 december 2019 11:25

GroenLinks gaat de nieuwe integriteitsadviseur van de Tweede Kamer advies vragen over een vergoeding van Kamerlid Isabelle Diks. Volgens de partij mag er geen onduidelijkheid bestaan over de regels en de toepassing ervan door Diks.

Diks woonde in Leeuwarden toen ze gekozen werd in de Tweede Kamer en ze stond ook in die plaats ingeschreven. Volgens HP/De Tijd woonde ze sinds januari 2018 in de praktijk vooral in Den Haag. Ze zou mogelijk ten onrechte een verblijfskostenvergoeding van de Tweede Kamer hebben ontvangen.

GroenLinks zegt in een verklaring dat Diks naast haar huis in Leeuwarden ook een huis in Den Haag had gekocht, omdat dagelijks heen en weer rijden onmogelijk bleek. "Het huis van Isabelle Diks is recent verkocht en op dit moment staat zij ingeschreven in Den Haag", voegt de partij eraan toe.

De Tweede Kamer stelde onlangs een onafhankelijk adviseur aan voor integriteitskwesties, oud-griffier Jacqueline Biesheuvel. Zij gaat 1 januari aan het werk en GroenLinks heeft haar nu dus al een kwestie voorgelegd.

Recent bleek dat Diks naast haar Kamerlidmaatschap ook wachtgeld kreeg: ze was eerder wethouder in Leeuwarden en daarmee verdiende ze meer dan als Kamerlid. Na vragen daarover besloot Diks twee weken geleden haar wachtgelduitkering per direct stop te zetten en het wachtgeld terug te betalen.

 

Rijksmuseum toont 'de belangrijkste schat van de Oranjes'

10 december 2019 10:53

Het Rijksmuseum toont vanaf morgen het meesterwerk van Paulus van Vianen, de beroemdste zilversmid uit de Nederlandse geschiedenis. Het is een beker, gemaakt van puur goud, die wordt beschouwd als de belangrijkste schat van de Oranjes.

De beker is gemaakt in 1610 en kwam in de 19e eeuw in bezit van het Nederlandse koningshuis. Sinds 1881 was het in Duits privé-bezit. Vorig jaar werd de kunstschat onverwacht aan het museum aangeboden. De familie Wessels, rijk geworden in de bouw en bekend van bouwbedrijf VolkerWessels, was bereid de beker te kopen en die in langdurig bruikleen te geven aan het Rijksmuseum.

Directeur Taco Dibbits is opgetogen: "Paulus van Vianen is voor de edelsmeedkunst wat Rembrandt is voor de schilderkunst. Het is fantastisch dat de familie Wessels het mogelijk maakt dat deze gouden schat nu voor iedereen te zien is. Een lang gekoesterde wens van het Rijksmuseum is in vervulling gegaan."

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl