Symbool van psychiatrische vernieuwing Carel Muller (82) overleden

27 februari 2020 02:45

Directeur Carel Muller van de psychiatrische inrichting Nieuw-Dennendal uit de jaren zeventig is overleden. Zijn pleidooi voor een zo normaal mogelijk leven voor verstandelijk gehandicapten leidde begin jaren zeventig tot een heftige controverse in het hele land waar zelfs het kabinet-Den Uyl zich mee bemoeide. Muller is 82 jaar geworden.

Psycholoog Muller kwam in de jaren zestig bij psychiatrisch zorgcentrum Dennendal in Den Dolder werken. Met zijn lange haren en weelderige baard en gekleed in spijkerpak was Muller een typisch voorbeeld van de linkse intellectueel.

Gedehumaniseerd

De wijze waarop met patiënten werd omgegaan stond hem tegen. Hij vond dat ze onnodig werden gedehumaniseerd en gehospitaliseerd.

Als directeur-psychiatrie van Dennendal besloot Muller dat het roer om moest. Hij voerde een aantal veranderingen door die de verstandelijk gehandicapte bewoners uit hun isolement moest halen en hen meer betrok bij het normale maatschappelijke leven.

Op het terrein van de inrichting kwamen onder meer biologisch-dynamische tuinen. Ook werd de hiërarchie in Dennendal aangepakt. Muller schafte alle officiële functies af en iedereen werd bij zijn voornaam genoemd.

Kolder in Den Dolder

Nadat een van de patiënten was verdronken in het zwembad, ontstond er een rel. In de media verschenen berichten over de vermeende losbandigheid in de inrichting. Dagblad De Telegraaf repte onder meer van kolder in Den Dolder.

'Dennendal' werd symbool voor de tijdgeest, waarin op allerlei terreinen gevestigde belangen botsten met radicale vernieuwingsidealen. Muller bleef op zijn standpunten staan, gesteund door een groot deel van zijn personeel, ouders van gehandicapte bewoners en sympathisanten.

De kwestie raakte ook het kabinet-Den Uyl. Toenmalig minister Kruisinga stelde een onderzoek in, waarna Muller uiteindelijk door het bestuur van de overkoepelende Willem Arntszstichting werd ontslagen.

Nieuw-Dennendal

Hij weigerde echter te vertrekken en bezette met medestanders de inrichting, die een nieuwe naam kreeg: Nieuw-Dennendal. Na maanden van overleg en pogingen van de regering om tot een oplossing te komen werd duidelijk dat een compromis met Muller niet mogelijk was.

Op 3 juli 1974 greep de politie in. Carel Muller werd afgevoerd en met honderden medewerkers gearresteerd. Bezetter en ouders werden op straat gezet en de bewoners verplaatst. Het zogeheten verdunningsexperiment, om mensen met een verstandelijke beperking meer onder de mensen te brengen, was mislukt.

In het linkse kabinet van premier Joop den Uyl was er veel sympathie voor Muller en zijn ideeën over de humanere behandeling van psychiatrische patiënten. Dat het desondanks niet lukte om tot een oplossing te komen zagen sommige bewindslieden als een persoonlijke nederlaag.

Opvallend is dat veel van de ideeën van Muller en de zijnen niet veel later alsnog werden doorgevoerd in de geestelijke gezondheidszorg. Muller maakte dat niet meer actief mee. Hij verliet na zijn ontslag de zorg en werd later docent op de Sociale Academie in Groningen.

 

Trump wijst Pence aan als leider in strijd tegen coronavirus

27 februari 2020 02:20

President Trump heeft vicepresident Mike Pence naar voren geschoven om toe te zien op maatregelen tegen het coronavirus. Pence is volgens Trump geschikt omdat hij ervaring heeft met een pandemie. Tijdens de eerste uitbraak van MERS in 2014 was Pence gouverneur in Indiana.

In een persconferentie zei Trump dat de VS "zeer, zeer klaar is" voor de dreiging en probeerde hij angst voor het virus te temperen. In de VS is bij 60 mensen het coronavirus vastgesteld.

Een directeur van het centrum voor ziektepreventie zei op dezelfde persconferentie dat het niet een kwestie is van óf, maar van wanneer het virus zich in Amerika uitbreidt.

Volgens Anne Schuchat zouden scholen, kerken en organisatoren van massa-evenementen en politieke bijeenkomsten hun plannen nog eens goed moeten bekijken. Mensen die zich niet lekker voelen, moet worden aangeraden thuis te blijven en werkgevers moeten werknemers de vrijheid geven om vanuit huis te werken, vindt zij.

Volgens de directeur van het instituut voor allergie en infectieziekten zijn er tussen de negen maanden en een jaar nodig om een vaccin te ontwikkelen.

Gezondheid van de economie

Trump oogstte de afgelopen dagen de kritiek dat hij het virus onderschatte, te geruststellend deed en pas reageerde toen de beurskoersen kelderden.

"Dan wordt het persoonlijk voor hem. In dit herverkiezingsjaar wil hij kunnen zeggen 'kijk naar de beurzen, kijk naar de economie, dat heb ik gedaan'", zegt correspondent Marieke de Vries. "De kritiek is dat hij meer om de gezondheid van de economie geeft, dan om die van de bevolking."

 

Man schiet vijf collega's en zichzelf neer bij brouwerij in Milwaukee

26 februari 2020 23:30

In de Amerikaanse stad Milwaukee heeft een medewerker van een brouwerij vijf collega's doodgeschoten en daarna zichzelf van het leven beroofd.

De 51-jarige schutter opende het vuur op het terrein van Molson Coors. Hij viel zijn collega's aan op een stuk waar zowel kantoren zijn als waar gebrouwd wordt. Een motief is onbekend.

De politie sloot het terrein met ruim 20 gebouwen, waar ruim 1000 mensen werken, af. De Milwaukee Journal Sentinel meldt dat medewerkers ruim drie uur moesten binnenblijven.

Harten breken

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend gemaakt, de politie is nog bezig familieleden te informeren. President Trump condoleerde de nabestaanden. "Onze harten breken", zei hij voorafgaand aan zijn persconferentie over het coronavirus. "We zullen met ze zijn en het is iets vreselijks, iets vreselijks."

Milwaukee is de grootste stad van de staat Wisconsin, in het noorden van de Verenigde Staten.

 

Aarde heeft tijdelijk een tweede 'maantje'

26 februari 2020 22:42

Een heel klein maantje draait om de aarde. Waarschijnlijk is het drie jaar geleden 'gevangen' in een baan om onze planeet. Het maantje heeft de aanduiding 2020 CD3 gekregen. Het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Op 15 februari zagen astronomen van de Catalina Sky Survey in Arizona een vreemde lichtflits over hun scherm gaan. Na onderzoek constateerden ze dat het om een maan ging. Of beter: een mini-maan, want het object is ongeveer 2 tot 3,5 meter.

Er zitten vaker kleine objecten in de baan om onze planeet. Maar ze zijn erg lastig te vinden. Pas één keer eerder werd er zo'n mini-maan waargenomen: 2006 RH120. Veertien jaar geleden cirkelde dit object elf maanden om de aarde.

Catalina Sky Survey maakt deel uit van het Near Earth Object Observation Program, dat de omgeving van de aarde scant op mogelijke gevaarlijke objecten.

 

Corona-overzicht: zeven nieuwe landen getroffen, risico in Nederland 'reëel'

26 februari 2020 22:37

De uitbraak van het coronavirus domineerde opnieuw het nieuws. Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.

Nederland is een van de laatste West-Europese landen waar het virus nog niet is vastgesteld. Wel is dat gebeurd vlak over de grens bij Sittard. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Duitse man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg geweest, maar is er geen reden om onderzoek naar zijn Nederlandse contacten te doen. De 47-jarige Duitser had toen geen ziekteverschijnselen, waardoor het besmettingsgevaar nihil is, zegt het RIVM.

Minister Bruins voor Medische Zorg noemde het een reëel risico dat het virus Nederland bereikt. Tot nu toe zijn vijftig mensen getest, geen van hen had het virus opgelopen. Bruins begrijpt dat mensen zich zorgen maken over het coronavirus en wil daarop inspelen met goede publieksinformatie en de juiste voorbereidingen.

Ook veel GGD's zijn druk met telefoontjes van burgers, zorgverleners en organisaties die vragen hebben over het virus. Bellers worden steevast doorverwezen naar de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waar veel actuele informatie over het coronavirus te vinden is.

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC beantwoordde vandaag jullie vragen:

In vijf Europese landen werd vandaag een eerste coronageval gemeld: Noorwegen, Georgië, Roemenië, Noord-Macedonië en Griekenland. Ook was er de eerste bevestigde coronapatiënt in Zuid-Amerika: een 61-jarige Braziliaan ligt in een ziekenhuis in São Paulo. Verder voegde Pakistan zich in het rijtje van coronalanden, met twee besmettingen.

De Duitse minister van Volksgezondheid waarschuwde voor een corona-epidemie in zijn land. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Er zijn nu meer dan twintig mensen in Duitsland besmet met het virus.

De 23 Nederlanders die vastzitten in een hotel in Tenerife waar vier mensen corona hebben opgelopen, kregen vandaag iets meer bewegingsvrijheid. Ze mochten van hun kamer af, maar niet het hotel verlaten. 106 andere gasten, die maandag hadden ingecheckt, mochten wel weg. De Nederlanders op Tenerife hebben geen corona.

Het coronavirus heeft in de hele wereld 80.000 mensen besmet, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie. Ongeveer 2700 mensen zijn aan de besmetting overleden. De wereldwijde situatie zie je terug op onze coronakaart.

Beursdip en minder toernooien

De gevolgen van de wereldwijde uitbraak zijn ook in het bedrijfsleven en op de beurs te merken. KLM kondigde bezuinigingen aan, waaronder een gedeeltelijke vacaturestop. Bedrijven die handelen in grondstoffen als staal en energie worden ook hard geraakt. Op de beurs gaat het niet goed. In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald.

Ook sporters hebben last van de corona-uitbraak. De WK shorttrack gaan niet door en ook het olympisch kwalificatietoernooi waterpolo voor vrouwen in het Noord-Italiaanse Triëst en de rugbywedstrijd Ierland-Italië in Dublin zijn afgelast. Bij NOC*NSF komen bezorgde telefoontjes binnen. Ook de sportkoepel verwijst altijd door naar het RIVM.

De NOS zendt morgenavond op NPO 1 een live programma uit over het coronavirus. Het begint om 20.35 uur, na het NOS Journaal van 20.00 uur, en duurt tot 21.25 uur. In het programma wordt uitgelegd wat het virus wel en juist niet is, hoe Nederland is voorbereid op een uitbraak en wat de gevolgen kunnen zijn voor de samenleving. Kijkers kunnen vragen stellen, die worden voorgelegd aan experts. Verder komen verslaggevers en correspondenten aan het woord in live schakelingen en reportages.

 

Februari was 'heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig'

26 februari 2020 21:55

De kortste maand van het jaar zit er bijna op en het voorjaar staat voor de deur: op zondag 1 maart begint officieel de meteorologische lente. Met vier winterstormen, twee keer zoveel neerslag als normaal en hoge temperaturen was februari een opvallende weermaand.

"Het jaar is nog nooit zo warm begonnen", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Van 1 januari tot en met gisteren werd het gemiddeld 6,82 graden in De Bilt. De laatste keer dat de temperatuur daar in deze periode in de buurt van kwam was 1990: toen werd het gemiddeld 6,59 graden. Ter vergelijking: de (langjarige) gemiddelde temperatuur in De Bilt in januari en februari is 3,2 graden.

Het KNMI verwacht dat het wintergemiddelde - de gemiddelde temperatuur van december tot en met februari - dit jaar uitkomt op 6,4 graden. Volgens het weerinstituut was het vroeger vrijwel onhaalbaar dat zo'n temperatuur werd bereikt, maar komt dat nu ongeveer eens in de zes jaar voor. "Het past in het veranderende klimaat", zegt weerman Verhoef. "Februari vormt daarop geen uitzondering."

Verhoef noemt deze maand "heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig". Want met vier stormen - toevallig bijna allemaal in het weekend - liet de wind zich deze maand behoorlijk gelden. Dat had onder meer te maken met de straalstroom, een zeer sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte. Die blies vliegtuigen ook in recordtempo de oceaan over.

Droogteprobleem opgelost?

De februaristormen vielen samen met lagedrukgebieden die voor veel neerslag zorgden. Weerman Verhoef spreekt van een "kleddernatte" maand. Tot en met gisteren viel er al 132 millimeter neerslag in De Bilt, terwijl dat normaal gesproken ongeveer 58 millimeter is. Het regende ook 10 uur meer dan gemiddeld. Vooral afgelopen zondag was het raak: toen viel er ruim 31 millimeter neerslag.

Wie de afgelopen maand naar buiten heeft gekeken, is misschien geneigd om te denken dat met al die regen eindelijk een einde is gekomen aan het droogteprobleem in Nederland. Na twee droge zomers kampten vooral de zuid-oostelijke regio's met neerslagtekorten en een laag grondwaterpeil.

In januari, toen het ook al meer had geregend dan normaal, was dat probleem daar nog niet opgelost. Vooral in gebieden met hogere zandgronden in Twente, de Achterhoek, Oost-Brabant en Limburg bleef de grond te droog.

Welke gevolgen droogte kan hebben voor de natuur, zie je in deze video:

"Deze maand zien we een langzaam herstel", zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. "Het probleem is nog niet overal opgelost, maar de neerslag van nu helpt wel."

In de Gelderse Achterhoek, volgens Alblas een van de droogste gebieden van Nederland, is twee weken geleden bijvoorbeeld het sproeiverbod opgeheven dat sinds afgelopen zomer van kracht was. Doordat het zoveel had geregend, was het water in de rivieren en beken daar weer op normaal niveau. Dat gold toen nog niet voor het grondwater op de hogere zandgronden, maar na de regen van afgelopen weekend wel, zegt het waterschap Rijn en IJssel.

Maar, benadrukt het waterschap, het is nog te vroeg om te spreken van een "stabiel herstelde situatie". Dat zegt Alblas ook. "Voor nu is het even goed nieuws, maar in april komt het droogteseizoen er alweer aan. Als we weer met hogere temperaturen te maken krijgen, krijg je weer meer verdamping. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een natte zomer, net als in 2016. Het is koffiedik kijken."

 


Copyright © 2006-2020 - www.ramonpieper.nl