Media eisen dat ze besloten schouw zaak-Nicky Verstappen mogen filmen

21 augustus 2019 14:54

Grote mediaorganisaties spannen een kort geding aan tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Onder aanvoering van het Genootschap van Hoofdredacteuren en de vakbond NVJ eisen ze dat ze de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen mogen bijwonen.

Gisteren werd bekend dat het natuurgebied in Zuid-Limburg waar de 11-jarige jongen in 1998 dood werd gevonden vanaf maandagavond een etmaal is afgesloten voor pers en publiek. Er geldt ook een vlieg- en droneverbod.

NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap Marcel Gelauff noemt die maatregelen buitenproportioneel. Ook doen ze volgens hem afbreuk aan de persvrijheid. "Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak."

Eén cameraploeg

Met de schouw proberen de rechters een beter beeld te krijgen van de toenmalige omstandigheden. Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als verdachte Jos B. is aanwezig. Zij zullen samen met de rechters en officieren van justitie drie plaatsen bezoeken, waaronder de plek waar de jongen op kamp was en de plek waar zijn lichaam werd gevonden.

De rechtszaak wordt aangespannen door RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Zij stellen voor dat één cameraploeg voor alle media de schouw registreert.

Verdachte Jos B. kwam vorig jaar in beeld, na een zoektocht van twintig jaar. We maakten toen deze terugblik:

 

Oorzaak vliegtuigcrash Stolwijk niet te achterhalen

21 augustus 2019 14:51

Het is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) niet gelukt om de oorzaak te achterhalen van het ongeluk met een sportvliegtuigje, vorig jaar mei bij Stolwijk. Bij het ongeluk kwamen een 79-jarige examinator en een 60-jarige piloot om het leven.

Uit het onderzoek is gebleken dat de examinator een hartafwijking had. Maar of dat bij het neerstorten van het vliegtuigje een rol heeft gespeeld, kan de OVV niet vaststellen, meldt Omroep West.

Het sportvliegtuigje was dinsdag 22 mei 2018 rond 11.15 uur opgestegen van Rotterdam The Hague Airport voor een 'bekwaamheidsvlucht', maar kwam al na tien minuten in de problemen, Om 11.30 uur raakte het in "verticale vlucht", stortte neer op een rij bomen niet ver van Stolwijk en viel in delen op de grond.

"Waardoor het vliegtuig in een verticale vlucht kwam, kon niet met zekerheid worden achterhaald", aldus de OVV.

Als onveilig ervaren

Uit gesprekken met mensen die recent met de examinator hadden gevlogen of beroepsmatig met hem te maken hadden, bleek wel dat een aantal van hen situaties met de examinator hadden meegemaakt die zij als onveilig hadden ervaren.

Het zou ook kunnen dat de piloot afgeleid was omdat de examinator onwel was geraakt. "Wanneer hij hierbij zijn aandacht op de examinator richtte, is het mogelijk dat hij de controle over het vliegtuig verloor", aldus de OVV. Maar bewijs daarvoor is er niet. De Onderzoeksraad wijst erop dat de piloot en examinator beiden vliegmedisch waren goedgekeurd.

Voor de OVV is het onderzoek hiermee afgerond.

 

Migranten reddingsschip Open Arms verdeeld over vijf Europese landen

21 augustus 2019 14:48

De migranten van het reddingsschip Open Arms worden overgebracht naar vijf landen in de Europese Unie. Gisteravond zetten de ruim tachtig opvarenden, vooral afkomstig uit Afrika, voet aan wal op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Vanuit daar gaan ze naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen persbureau Reuters. "Het is een kwestie van dagen."

Het schip lag ruim twee weken voor de kust van Lampedusa, in afwachting van een politiek besluit. Italië wilde de opvarenden in eerste instantie niet aan land laten komen. Meerdere landen boden aan de migranten op te nemen.

Slechte omstandigheden

De omstandigheden aan boord werden volgens Open Arms steeds slechter. Meerdere mensen sprongen van boord en enkele opvarenden dreigden zichzelf iets aan te doen.

Vijftien migranten sprongen eerder in zee om zwemmend Lampedusa te bereiken. Ze werden door reddingswerkers uit het water gehaald en naar het eiland gebracht:

De migranten krijgen volgens de woordvoerder van de Europese Commissie nu de zorg die ze nodig hebben. Ondertussen is er voor een ander reddingsschip in de buurt van Italië nog geen oplossing. De Ocean Viking heeft 356 migranten aan boord en nog geen plek om aan te leggen.

De Europese Commissie hoopt dat lidstaten "de geest van solidariteit" rond Open Arms ook tonen voor deze migranten.

 

Klokkenluider: Philips negeerde waarschuwingen over fraude

21 augustus 2019 14:45

Een Braziliaanse oud-medewerker van Philips zegt het bedrijf al in 2010 te hebben gewaarschuwd voor fraude die plaatsvond. Philips onderzocht de melding, maar kon geen misstanden vinden. De medewerker is later ontslagen.

Tegen Philips en andere medische bedrijven loopt een onderzoek door de Braziliaanse autoriteiten. De bedrijven zouden tussen 1996 en 2017 fraude hebben gepleegd om de prijzen van medische apparaten kunstmatig hoog te houden.

Dure defibrillators

Oud-medewerker Jose Israel Masiero Filho zegt in een interview met persbureau Reuters dat hem in 2010 verdachte transacties opvielen. Via een tussenpersoon werden er bijvoorbeeld honderden defibrillators aan de Braziliaanse overheid verkocht voor een veel hogere prijs dan de marktwaarde. Hij vermoedde dat er steekpenningen werden betaald.

Het bedrijf dat als tussenpersoon fungeerde, stond geregistreerd op een adres van een piepklein winkeltje in São Paulo. "Het was meteen een waarschuwingssignaal voor me", zegt de oud-Philips-medewerker in het interview. Hij stuurde verschillende e-mails naar de top van de medische afdeling waarin hij waarschuwde dat het bedrijf zich schuldig maakte aan illegale activiteiten.

De medewerker heeft nog een aantal keer gewaarschuwd en werd op een zijspoor gezet. Uiteindelijk werd hij in 2011 ontslagen.

Regels aangescherpt

Philips zegt een grootschalig onderzoek te zijn gestart na een anonieme melding in 2010. Dat onderzoek heeft maanden geduurd, maar het bedrijf heeft geen misstanden kunnen vinden. Wel zijn de interne regels aangescherpt die malafide transacties moeten voorkomen.

Het bedrijf zegt dat het ontslag van Jose Israel Masiero Filho niets te maken heeft met de zaak. Het onderzoek door de Braziliaanse autoriteiten naar Philips en de andere bedrijven loopt nog en het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor Philips zullen zijn.

 

Grapperhaus: kwestie-Van Laarhoven uitzonderlijk

21 augustus 2019 14:42

Dat minister Grapperhaus naar Thailand gaat voor overleg met de Thaise premier over twee Nederlandse gevangenen, heeft te maken met de uitzonderlijke situatie. Dat zei Grapperhaus in een toelichting op zijn reis.

Gisteren schreef hij aan de Tweede Kamer dat hij vrijdag in Bangkok door de premier en de minister van Justitie wordt ontvangen voor een gesprek over de voormalige coffeeshophouder Van Laarhoven en zijn vrouw. Grapperhaus wil bespreken of de twee hun straf verder in Nederland kunnen uitzitten of dat "de rechtsgang in Nederland wordt voortgezet, dan wel beide."

Kritisch rapport ombudsman

Van Laarhoven zit in Thailand een lange gevangenisstraf straf uit voor witwassen van geld dat is verdiend met handel in softdrugs en ook zijn vrouw zit vast. De nationale ombudsman bracht in maart een kritisch rapport uit over het optreden van het OM en het ministerie van Justitie.

Volgens de ombudsman waren de Nederlandse autoriteiten onzorgvuldig toen zij Thailand om hulp vroegen bij een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven en zijn vrouw. Het rechtshulpverzoek zou Thailand hebben aangespoord zelf onderzoek te doen, wat uiteindelijk leidde tot lange straffen in dat land. De Tweede Kamer vroeg de minister daarop zich voor de vroegere coffeeshophouder in te zetten.

Serieus en gemotiveerd

Naar aanleiding van de bevindingen van de ombudsman en de oproep uit de Kamer vindt Grapperhaus dat hij zich extra moet inspannen in deze zaak. Volgens hem is het rapport van de ombudsman grondig en gedetailleerd. "Ik ga serieus en gemotiveerd naar Thailand", zegt hij. De minister benadrukt wel dat hij niet in de rechtsgang in Thailand of Nederland wil treden.

NRC meldde gisteren dat de reis van Grapperhaus slecht is gevallen bij het Openbaar Ministerie in Breda, omdat de minister zich niet zou moeten bemoeien met een lopende strafzaak, waarin bovendien nog een beroep loopt. Een woordvoerder van het OM in Breda is verrast door dat bericht, maar voelt zich vandaag niet geroepen er directe vragen over te beantwoorden.

Politieke keuze

Volgens de woordvoerder is er in het verleden al veel onjuiste informatie over de strafzaak naar buiten gekomen en is het onbegonnen werk om alles punt voor punt te weerleggen. Het OM zegt wel de reis van Grapperhaus als een politieke keuze te zien, die los staat van de strafzaak tegen Van Laarhoven in Nederland.

"De minister heeft ons verteld dat hij naar Thailand gaat en wij hebben hem ingelicht over de stand van zaken in de Nederlandse strafzaak", voegt de woordvoerder van het OM in Breda eraan toe.

Grapperhaus benadrukt dat hij het bezoek aan Thailand "in goed overleg met het OM" heeft voorbereid.

 

Gebruik apartheidsvlag in Zuid-Afrika aan banden

21 augustus 2019 14:22

Zuid-Afrika legt strenge beperkingen op aan het gebruik van de oude nationale vlag uit de tijd van apartheid. Het gerechtshof in Johannesburg heeft bepaald dat het vertonen van de vlag een vorm van haatzaaien en racisme is.

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag de vlag worden gebruikt. Zo moet er sprake zijn van maatschappelijk belang. Dat houdt in dat bijvoorbeeld kunstenaars, scholen en journalisten de oranje-wit-blauwe driekleur met drie kleine vlaggen in het midden mogen tonen.

Wie zich toch schuldig maakt aan het zonder geldige reden gebruiken van de vlag, wacht een straf. Wat die inhoudt is nog niet bekend.

Vrijheid van meningsuiting

De apartheidsvlag is omstreden omdat die nu vooral gebruikt wordt door uiterst rechtse witte Zuid-Afrikanen, uit nostalgische overwegingen. Tegenstanders van het gedeeltelijke verbod zeggen dat het besluit van de rechter in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

De zaak werd aangespannen door de Nelson Mandela Foundation, opgericht door de in 2013 overleden oud-president. De rechter is het eens met de stichting. "Zij die de oude vlag tonen, kiezen er ook opzettelijk voor om de nieuwe multiraciale vlag niet te tonen. Zij verkiezen onderdrukking boven bevrijding."

In 1994 werd de nieuwe vlag van Zuid-Afrika in gebruik genomen, vier jaar na de afschaffing van de apartheid. In dat jaar werden ook de eerste vrije verkiezingen gehouden en werd Nelson Mandela president.

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl