Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12 november 2019 13:53

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.

In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.

De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.

Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:

Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.

In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.

De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."

Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."

 

Zes 'blokkeerfriezen' naar Hoge Raad om straf aan te vechten

12 november 2019 13:52

Zes A7-blokkeerders, die in hoger beroep zijn veroordeeld tot werkstraffen van 90 uur, tekenen cassatie aan tegen die straf. Onder de zes is Jenny Douwes, die veroordeeld werd voor opruiing en het uitlokken van strafbare feiten op de A7.

De zes vinden het onder meer onterecht dat ze allemaal voor dezelfde vergrijpen zijn veroordeeld. Acht andere veroordeelden leggen zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof. Ze willen een streep zetten onder de zaak, schrijft Omrop Fryslân.

De actievoerders blokkeerden twee jaar geleden de A7, opdat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden gaan voor de nationale Sinterklaasintocht daar.

Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes gold de veroordeling dus ook voor opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

Hoge Raad

In cassatie bij de Hoge Raad kan alleen worden geklaagd over een gebrekkige motivering van het vonnis en een onjuiste toepassing van het recht. Daarnaast kan de Hoge Raad toetsen of alle verdachten opzet hadden bij het blokkeren van de A7.

De zes veroordeelden willen de Hoge Raad onder meer voorleggen of het Openbaar Ministerie met twee maten heeft gemeten. Douwes is wel vervolgd voor haar Facebook-oproep tot actie, maar degene met wie zij dat samen deed niet.

 

Coalitie bereikt stikstofakkoord, morgen meer duidelijkheid

12 november 2019 13:45

De coalitie heeft een akkoord bereikt over stikstofmaatregelen die ertoe kunnen leiden dat de bouw op korte termijn wordt vlotgetrokken. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis.

Het kabinet gaat de plannen vandaag verder uitwerken en zal ze morgenochtend presenteren, zei premier Rutte na afloop van een coalitieberaad.

Maximumsnelheid

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zegt niet vrolijk te worden van de maatregelen, maar noemt ze wel het beste voor het land. Zo zou hij naar eigen zeggen niet blij worden van een mogelijke verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur.

Het verlagen van de snelheid zou echter zo veel stikstofuitstoot schelen, dat het kabinet alsnog de ambitie kan waarmaken om volgend jaar tussen de 45.000 en 76.000 woningen te bouwen.

Veevoer

Daarnaast zijn er waarschijnlijk afspraken gemaakt over enzymrijk veevoer waardoor koeien minder ammoniak uitstoten, en over een opkoopregeling voor oude, vervuilende auto's.

Rutte benadrukte dat dit plan voor de korte termijn is en dat er na dit pakket nog veel moet gebeuren. Volgende maand komt er een plan dat de neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden op de lange termijn moet verlagen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf.

 

'Europees Parlement gaat zelf over zetel Catalaanse oud-vicepremier'

12 november 2019 13:36

Het Europees Parlement moet zelf kunnen beslissen of de Catalaanse oud-vicepremier Oriol Junqueras Vies onschendbaar is nu hij is gekozen als Europarlementariër. Met dat advies komt de advocaat-generaal in een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

De Catalaan kreeg in mei in Spanje voldoende stemmen om voor een zetel in het Europees Parlement. Hij zit echter al sinds 2017 vast voor zijn rol in de organisatie van het verboden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Hiervoor werd hij vorige maand veroordeeld tot dertien jaar cel.

Junqueras Vies kreeg na zijn verkiezing van de Spaanse autoriteiten geen toestemming om de eed af te leggen. Daardoor kon hij zijn zetel in het Europees Parlement niet innemen.

Onschendbaarheid

De Catalaanse oud-vicepremier stapte naar het Spaanse hooggerechtshof omdat hij vindt dat hij sinds zijn verkiezing in het Europees Parlement onschendbaar is. Het Spaanse hof wil nu van het Europese Hof van Justitie weten hoe het precies zit met die onschendbaarheid en andere voorrechten van leden van het Europees Parlement.

Volgens de advocaat-generaal, de belangrijkste adviseur van het Europese hof, is het aan het Europees Parlement zelf om te bepalen wanneer een lid onschendbaar is en andere voorrechten heeft. Ook zegt de advocaat-generaal dat de stem van de kiezer bepalend is of iemand kan plaatsnemen in het parlement. Het afleggen van een eed is volgens de advocaat-generaal niet van belang.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt vaak wel overgenomen door de rechters van het Europese Hof van Justitie. De uitspraak volgt dan vaak binnen een paar maanden. Het is nog niet duidelijk wat de uitspraak precies zal betekenen voor de dertien jaar cel die Junqueras Vies is opgelegd in Spanje.

Puigdemont

Het advies van de advocaat-generaal kan ook gevolgen hebben voor de zaak van de Catalaanse oud-premier Puigdemont en oud-minister Comin bij het Europese Hof van Justitie. Ook zij werden gekozen in het Europees Parlement, maar mochten van Spanje hun zetel niet innemen omdat ze geen eed hebben afgelegd.

 

SGP-bestuursleden weg uit onvrede met vertrek partijvoorzitter

12 november 2019 13:15

Peter den Boef en Albert Vlietstra stappen uit het hoofdbestuur van de SGP. Ze doen dat uit onvrede over het opstappen van voorzitter Peter Zevenbergen, afgelopen zaterdag.

De twee vinden dat het bestuur van de partij Zevenbergen meer had moeten steunen, staat in een verklaring op de SGP-site. De opgestapte voorzitter kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen bleek dat hij naast zijn salaris als schooldirecteur in Rotterdam ook wachtgeld ontving. Hij kreeg dat geld omdat hij eerder twaalf jaar lang wethouder was in de Zuid-Hollandse gemeente Alblasserdam.

Zevenbergen wordt als voorzitter voorlopig vervangen door Maarten van Leeuwen. Die betreurt het opstappen van de bestuursleden: "Niet in het minst omdat er al een jaar lang gepoogd wordt in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen waarbij ook de twee vertrekkende bestuursleden voortdurend betrokken waren", zegt Van Leeuwen.

 

Drie IS-verdachten opgepakt bij Frankfurt

12 november 2019 13:02

In de Duitse stad Offenbach am Main zijn drie IS-aanhangers opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie wilden ze uit religieuze motieven een aanslag plegen in de regio Frankfurt. De drie zouden zo veel mogelijk mensen hebben willen doden met explosieven en andere wapens.

De hoofdverdachte is een 24-jarige Duitser met Macedonische achtergrond. Hij had al grondstoffen voor het maken van explosieven in huis. Ook zou hij op internet hebben gezocht naar wapens.

Verder zijn twee mannen van 21 en 22 met de Turkse nationaliteit aangehouden. Alle drie de verdachten zouden eerder al hebben gezegd aanhangers van IS te zijn.

Voorarrest

Bij de huiszoekingen in Offenbach is bewijsmateriaal in beslag genomen. Dit wordt nu onderzocht.

De drie verdachten moeten vandaag nog voor de rechter verschijnen. Die zal beslissen of ze in voorarrest blijven.

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl