Grote Amerikaanse luchthavens extra waakzaam voor Chinees coronavirus

18 januari 2020 03:52

Drie grote Amerikaanse vliegvelden gaan reizigers uit de Chinese stad Wuhan, waar een nieuw coronavirus is opgedoken, per direct extra controleren. JFK Airport in New York, San Francisco International en Los Angeles International zullen passagiers screenen op symptomen die op het virus duiden. Eerder kondigden Hongkong, Singapore, Thailand en Zuid-Korea dat ook al aan.

De uitbraak van het longvirus, dat verwant is aan SARS en MERS, begon eind vorige maand in Wuhan. Ruim veertig mensen werden ziek, van wie er twee zijn overleden. Het virus werd deze week ook in Japan en Thailand geconstateerd bij mensen die in China waren geweest.

Medewerkers van het Erasmus MC helpen China met het onderzoek naar het coronavirus, waar vooralsnog weinig over bekend is. Volgens de Nederlandse onderzoekers lijkt de uitbraak voorlopig redelijk onder controle, maar Britse deskundigen zetten daar vraagtekens bij.

Wetenschappers van het MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis in Londen, die ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren, vermoeden dat er niet 40 mensen zijn besmet, maar mogelijk zelfs 1700. Dat komt vooral doordat het virus ook in andere landen is opgedoken. Onderzoeker Neil Ferguson zegt tegen de BBC dat hij zich nu veel meer zorgen maakt dan een week geleden.

De wetenschapper wijst op het feit dat mensen het virus kunnen overdragen. Daar komt bij dat volgende week het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd, waardoor naar verwachting miljoenen mensen naar hun familie zullen reizen. Dat maakt het gevaar op besmetting groter.

 

Britten vieren Brexit Day met aftelmoment, lichtshow en speciale munt

18 januari 2020 02:11

De Britse premier Johnson heeft de plannen voor de viering van Brexit Day uit de doeken gedaan. De breuk met de Europese Unie op 31 januari zal uitbundig worden gevierd met lichtshows, wapperende vlaggen, een geprojecteerde klok, een speciale brexitmunt en een speech van Johnson. Maar het lijkt erop dat de Big Ben niet zal gaan luiden.

Downing Street 10 verklaart dat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari zijn onafhankelijkheid terugkrijgt en die datum daarom een significante dag in de geschiedenis van het VK is. "De regering wil dit moment aangrijpen om wonden te helen, gemeenschappen te herenigen en vooruit te kijken naar het land dat we het komende decennium willen opbouwen."

Om dat te vieren wordt er een aftelklok geprojecteerd op de ambtswoning van de premier en zal op 1 februari een speciale brexitmunt van 50 pence in omloop worden gebracht. Johnson is een van de eersten die de munt ontvangt, waarop de woorden "vrede, welvaart en vriendschap met alle landen" te lezen zijn.

Big Ben

De onthulling van de plannen volgt aan het eind van een week waarin er in het Britse parlement commotie is ontstaan over de vraag of de Big Ben wel gaat klinken bij de feestelijkheden. Volgens voorzitter Hoyle van het Lagerhuis kost het luiden van de wereldberoemde klokken, die momenteel gerenoveerd worden, maar liefst 500.000 pond. Dat is zo duur, omdat het slaguurwerk zou moeten worden teruggeplaatst en een tijdelijke verdieping zou moeten worden gebouwd, waardoor de renovatie vertraging oploopt.

Johnson riep het volk daarop op om geld in te zamelen. Inmiddels is er ruim 240.000 pond opgehaald, maar dat geld mag volgens voorzitter Hoyle niet worden gebruikt omdat parlementaire regels dat verbieden.

De leider van de Brexit Party, Nigel Farage, haalde daarop uit naar Johnson. "Ik zie al hoe we wereldwijd bespot worden: 'De Britten verlaten de EU, maar kunnen niet eens een klok luiden.'"

 

Albert Heijn roept nog meer boerenkaas terug

18 januari 2020 00:48

Albert Heijn haalt alle stukken en plakken AH belegen boerenkaas 30+ terug uit de winkel, omdat de kaas mogelijk voedselvergiftiging veroorzaakt. Eerder deze week deed de supermarktketen dat al met plakken boerenkaas met een bepaalde houdbaarheidsdatum, maar nu is de terugroepactie dus uitgebreid.

Een woordvoerder van Albert Heijn zei eerder dat het om een voorzorgsmaatregel gaat bij deze rauwmelkse kaas, nadat een aantal mensen er ziek van was geworden.

Mensen die de boerenkaas al hebben gekocht, worden verzocht die niet op te eten maar terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze het aankoopbedrag terug.

 

VS legt buitenlandse militairen die opleiding doen beperkingen op

17 januari 2020 23:32

De VS legt beperkingen op aan buitenlandse militairen die in de VS een opleiding volgen. De aanleiding is de terreuraanslag in december op een marinevliegbasis in Florida. Een Saudische militair in opleiding schoot drie Amerikaanse militairen dood en verwondde acht anderen voordat hij zelf werd doodgeschoten.

Buitenlandse militaire studenten worden beperkt in het bezit en gebruik van vuurwapens, het aantal kilometers dat ze vanaf hun basis mogen reizen en hun toegang tot militaire installaties en gebouwen. Ook wordt nauwlettend in de gaten gehouden of ze tijdens hun verblijf in de VS geen extremistische ideeën ontwikkelen.

Het ministerie van Defensie heeft niets gezegd over de screening van buitenlandse militaire studenten voordat ze naar de VS komen. Het verstrekken van visa valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerdere maatregelen

Kort na de aanslag werd de vliegtraining van meer dan driehonderd Saudische militairen in Florida opgeschort en deze week stuurde de VS 21 Saudische militairen naar huis. Uit onderzoek was gebleken dat zij op internet naar kinderporno hadden gezocht of gekeken. Op hun accounts op sociale media was moslim-extremistisch en anti-Amerikaans materiaal gevonden.

Voor de VS is het opleiden van buitenlandse militairen een belangrijk instrument om een relatie met buitenlandse militaire officieren op te bouwen. Die contacten kunnen later van pas komen bij militaire operaties in het buitenland en het verkrijgen van inlichtingen. Ook Saudische militairen zijn binnenkort weer welkom.

 

Dringend advies aan overheid: schakel Citrix uit

17 januari 2020 22:37

De Rijksoverheid wordt dringend geadviseerd Citrix uit te schakelen. Dat is de nieuwe aanbeveling van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, mede op basis van advies van de inlichtingendienst AIVD.

Ook vitale organisaties, zoals in de energievoorziening, de telecom- en de financiële sector, wordt aangeraden Citrix uit te zetten, dat onder meer wordt gebruikt om thuiswerken mogelijk te maken.

Gisteravond adviseerde NCSC al te 'overwegen' de Citrix-servers uit te zetten vanwege een lek dat vorige maand werd geconstateerd. Daarop schakelden Schiphol, de Tweede Kamer en verschillende onderwijsinstellingen en gemeenten het systeem al uit.

'Grote gevolgen'

Het abrupt uitschakelen van Citrix kan grote gevolgen hebben voor de uitvoering van belangrijke taken van de bewuste organisaties, waarschuwt het NCSC. De organisaties zullen zelf moeten beoordelen of Citrix kan doordraaien met aanvullende veiligheidsmaatregelen.

De 'Chief Information Officier' van het Rijk zal in overleg met de organisaties binnen de overheid beoordelen welke systemen worden uitgeschakeld of met aanvullende beveiliging overeind kunnen blijven.

Lek in beveiliging

In december bleek dat er een lek zit in de beveiliging van Citrix. Hackers zouden dat kunnen gebruiken om bedrijfsnetwerken binnen te komen en te infecteren. Ook zou persoonsgevoelige informatie op straat kunnen komen te liggen.

Het NCSC zegt de situatie nauwlettend te volgen en zal de adviezen blijven actualiseren. De ernstige kwetsbaarheid in het systeem is voor het centrum reden om te spreken van een waarschuwing in de hoogste klasse.

 

Ruime meerderheid van Nederlanders denkt dat het klimaat verandert

17 januari 2020 21:08

72 procent van de Nederlanders is ervan overtuigd dat het klimaat aan het veranderen is. Een iets kleiner deel, 67 procent, denkt dat de mens daar helemaal of voor een deel verantwoordelijk voor is.

Dat is de uitkomst van een enquête in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Uit die enquête blijkt ook dat 7 procent van de Nederlanders ontkent dat het klimaat verandert. 21 procent weet het niet.

Hulp van burgers

Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 hebben teruggebracht tot maximaal 49 procent van het niveau van 1990. In 2050 moet de uitstoot bijna nul zijn.

Om dat voor elkaar te krijgen wil het kabinet medewerking van de burgers krijgen. Het ministerie wil daarom weten hoe burgers denken over klimaatverandering, de maatregelen ertegen en hun eigen bijdrage eraan.

35 procent van de geënquêteerden ziet voor zichzelf een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering, 50 procent vindt zichzelf een beetje verantwoordelijk, 5 procent voelt zich helemaal niet verantwoordelijk. Een grote meerderheid vindt dat bedrijven en de Rijksoverheid het voortouw moeten nemen, komt naar voren uit het onderzoek.

Te positief beeld

De onderzoekers ontdekten ook dat Nederlanders een te positief beeld hebben van de vorderingen van Nederland bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Zo schatten Nederlanders dat 26 procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam is, zoals windenergie en zonne-energie. In werkelijkheid is dat 7,4 procent.

 


Copyright © 2006-2020 - www.ramonpieper.nl