Onderzoek naar verdachte dood Belgische asielzoeker (9)

25 april 2019 01:41

De Belgische politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd met een 9-jarige asielzoeker die gisteren dood werd teruggevonden in het opvangcentrum in Broechem waar hij met zijn moeder van 26 verbleef. Mogelijk is hij vermoord; er zijn vijf verdachten opgepakt.

Het jongetje werd maandagavond laat voor het laatst gezien, toen hij op de fiets door het asielzoekerscentrum reed. Zijn fiets werd al snel teruggevonden, maar het jongetje was spoorloos. Gisteren werd het hele terrein van het centrum uitgekamd en het lichaam van de 9-jarige gevonden in een sloot.

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen zegt tegen omroep VRT dat de jongen onder verdachte omstandigheden is overleden. Wie de vijf verdachten zijn en wat hun betrokkenheid bij het incident is, wil het OM niet zeggen.

Minister De Block van Asiel en Migratie noemt de gebeurtenissen "dramatisch" en hoopt dat er snel duidelijkheid komt over wat er met de jongen is gebeurd. Ook premier Michel betuigde zijn medeleven.

 

Facebook verwacht miljardenboete vanwege privacyschendingen

25 april 2019 00:55

Facebook rekent op een boete van tussen de 3 en 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) vanwege privacyschendingen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Facebook sprak van een "onderzoek van de FTC naar ons platform en de manier waarop we werken met gebruikersdata". Naar alle waarschijnlijkheid speelt het dataschandaal rond Cambridge Analytica daar een grote rol in.

Onderhandelingen nog niet klaar

Facebook laat verder weten dat de onderhandelingen nog niet voorbij zijn. "De zaak is nog niet klaar en er kunnen geen garanties worden gegeven over wanneer er een akkoord komt en wat de voorwaarden zullen zijn."

Het bedrijf heeft, vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek, alvast 3 miljard dollar gereserveerd. Facebook heeft in totaal ruim 45 miljard dollar in kas. De kans bestaat dat de veranderingen die Facebook van de FTC zal moeten doorvoeren nog veel meer geld gaan kosten.

De toezichthouder onderzoekt sinds vorig jaar of Facebook een afspraak met de instantie uit 2011 heeft geschonden. Het bedrijf beloofde toen na een reeks misstappen om maatregelen te nemen ter bescherming van de privacy van gebruikers.

Het onderzoek van de FTC begon nadat dat gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers zonder hun toestemming in handen waren gekomen van Cambridge Analytica, een databedrijf dat voor het campagneteam van president Trump werkte. Door dit schandaal te laten gebeuren, zou Facebook zijn belofte aan de toezichthouder hebben gebroken.

De onderhandelingen over de boete - en zeker over de hoogte ervan - wijzen erop dat ook de FTC tot die conclusie is gekomen. Of de toezichthouder ook een boete oplegt voor de hack van afgelopen najaar bij Facebook, is onduidelijk.

Grootste FTC-boete ooit

Als het bedrag inderdaad zo hoog uitvalt zou het verreweg de grootste FTC-boete ooit zijn, schrijft The Washington Post. Het huidige record staat op naam van Google, dat bedrijf betaalde een paar jaar geleden 22,5 miljoen dollar. In Europa zijn boetes voor misdragingen in deze orde van grootte normaler.

De verwachte boete voor Facebook is dus fors, maar het bedrijf groeit ondertussen door en dus is het in feite een kortlopende kostenpost. De omzet van het bedrijf steeg het afgelopen kwartaal met ruim 25 procent naar 15 miljard dollar. Ook het aantal actieve gebruiker stijgt nog steeds. In totaal gebruiken 2,7 miljard mensen elke maand wereldwijd Facebook of Messenger, Instagram of WhatsApp, diensten die ook in handen van het platform zijn.

 

Trein ontruimd na botsing met boom op spoor bij Ommen

24 april 2019 23:56

Bij Beerze in Overijssel is een trein ontruimd die tegen een boom was aangereden op het traject tussen Ommen en Mariënberg. De boom was door het onstuimige weer omgewaaid en op het spoor terechtgekomen, meldt RTV Oost.

De ongeveer zeventig passagiers zijn uit de Arriva-trein gehaald en met een bus weggebracht. Het is nog niet bekend hoe groot de schade aan de trein is. Spoorbeheerder ProRail is bezig het spoor weer vrij te maken.

Het treinverkeer tussen Ommen en Mariënberg is in ieder geval tot het einde van de dienstregeling stilgelegd. Op dat deel van het traject worden bussen ingezet.

 

Waarom nog geen vrouwen als scheidsrechter in de eredivisie?

24 april 2019 23:13

Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift, maar voorlopig zien we toch nog geen vrouwelijke scheidsrechters bij het profvoetbal, liet de KNVB woensdagochtend weten. Dat roept de vraag op: waarom niet? Want in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn er wel vrouwen op het hoogste niveau. Zijn er hier geen goede scheidsrechters, is het vak te zwaar of weten ze niet door te dringen in een mannenbolwerk?

"We komen simpelweg vrouwen tekort", zegt assistent-scheidsrechter Nicolet Bakker (35), die zelf twee wedstrijden actief was in de toenmalige Jupiler League. "We hebben gisteren een bijeenkomst gehad, daaruit bleek dat er 4200 mannelijke scheidsrechters waren, tegenover 42 vrouwen. Daar zit het hem al in."

Meer aandacht voor het vak en positieve rolmodellen, zouden volgens haar helpen. "Als je net komt kijken als scheidsrechter begin je onderaan. Dan tref je bij de plaatselijke voetbalclubs allemaal 50-plussers. Als jong meisje moet je dan best wel ballen hebben om overeind te blijven. Ik denk dat meiden daar best wel snel op af kunnen knappen." Ze pleit voor meer begeleiding door de KNVB.

De voetbalbond zegt daar hard mee bezig te zijn. Scheidsrechter Kevin Blom, die het project leidt, vindt het jammer dat het bericht over de vrouwenarbiters vandaag naar buiten kwam, omdat de bond er juist veel tijd in steekt. "Het aantal vrouwelijke scheidsrechters moet omhoog en in de breedte is inderdaad nog veel winst te behalen. Ons beleid is heel simpel, iedereen die presteert op het juiste niveau, daar staan de deuren voor open. Het doel is dat de vrouwen uiteindelijk in het betaald voetbal terechtkomen. Het niveau is er zeker, maar nog geen vrouw is nu zover."

De stap van het amateurvoetbal naar betaald voetbal is een grote uitdaging. Zo moeten de vrouwen aan zware conditie-eisen voldoen om te kunnen promoveren naar de top en is de weg ernaartoe lang. Dat erkent Blom. "Je moet tegenwoordig haast een atleet zijn als scheidsrechter. Maar dat geldt niet alleen voor vrouwen, ook voor jonge gasten. Daar moet je keihard voor werken."

Hoewel het voor vrouwen zwaarder is om de lichamelijke testen te halen, is dat volgens Blom geen probleem, ziet hij bij de vrouwen in het talententraject van de KNVB. "Als je ziet hoe fit die meiden nu zijn, daar is gewoon een knop omgegaan."

Als er in Nederland een vrouw is die kans maakt om een profvoetbalwedstrijd te leiden, is het de 27-jarige Shona Shukrula wel. Ze begon als voetballer bij AFC'34 in Alkmaar, werd daar clubscheidsrechter en belandde binnen mum van tijd in het talententraject van de KNVB.

Tegenwoordig fluit ze in de derde divisie van de amateurs en is de top dichtbij. "Dit zijn de jaren waarop ik door moet pakken, ik ben hartstikke hard aan het trainen, vijf keer per week", vertelt ze. Ambitie genoeg, want naast al dat trainen werkt Shukrula ook fulltime als officier van justitie. Een combinatie die volgens haar "hard werken, maar te doen" is.

De conditietesten voor het betaalde profvoetbal zijn zwaar, maar ze zijn voor Shukrula geen probleem. "Het zijn inderdaad zware testen, maar dat geldt ook voor mannen. Als je wilt meedoen met de grote jongens, moet je ook de jongenstesten halen."

Dat het hard werken is, bevestigt Blom. Hij wil zich niet wagen aan een voorspelling wanneer er een vrouw in de eredivisie de toss doet. "Normaal kijk je bij scheidsrechters van jaar tot jaar en ga je op zoek naar hun plafond. Zelf heb ik ook nooit geroepen; ik ga het betaald voetbal halen, er zijn zoveel hordes te nemen. Dat heeft met fitheid te maken, maar ook met je prestaties. We proberen nu zo goed mogelijk te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen, dat vrouw en man, de top kunnen halen."

Imagoprobleem

Fijke Hoogendijk (40), die net als Nicolet Bakker een internationale FIFA-licentie heeft bij de vrouwen, en bij de mannen in de derde divisie vlagt, vindt dat er met het beleid van de bond progressie wordt geboekt, maar ziet ook een belangrijke rol voor de KNVB weggelegd: het verbeteren van het imago. "Ik voetbalde zelf en zag dat de KNVB dat vanaf de tweede klasse en lager in het vrouwenvoetbal vaak scheidsrechters neerzet die eigenlijk niet geschikt zijn. Van die dikke oude mannetjes die in de middencirkel blijven hangen. Als dat het beeld is dat je als vrouw hebt van een scheidsrechter, dan krijg je geen zin in het vak."

Hoogendijk wijst erop dat er nu in Nederland in de hogere klassen van het amateurvoetbal nu zeven vrouwelijke arbiters actief zijn. "En zelfs voor ons als internationals bij de vrouwen is het lastig om het betaald voetbal te halen. Dan is er onder ons nog een handjevol talent en verder zijn er niet veel vrouwen actief in de arbitrage. Dat is zonde, want het zo'n mooi vak, ook juist voor vrouwen. Het is leuk om te roepen: het vrouwenvoetbal doet het zo goed, maar de vrouwenarbitrage loopt echt tien jaar achter. We moeten nu doorpakken."

Nicolet Bakker zegt dat je als vrouw wel je mannetje moet kunnen staan in het veld. "Sommige opmerkingen kunnen wel seksistisch of denigrerend van aard zijn. Ik ben wel bij wedstrijden geweest, waarbij niet alleen het voetbal om te janken was." Maar relativeert ze: "ik heb geen dingen gehoord die me echt diep hebben geraakt". Begeleiding van haar vader, die zelf ook scheidsrechter was, heeft haar goed geholpen, zegt ze.

Ga toch koken

Hoe ervaren de anderen de cultuurverschillen tussen man en vrouw? Hoogendijk vertelt dat ze weleens opmerkingen naar haar hoofd geslingerd als ze een foutje maakt. "Dan zeggen ze bijvoorbeeld: 'ga toch koken'. Maar dat heeft niet veel met mij als vrouw te maken. Als er een assistent met een bril staat, roepen ze: hé blinde. Maar goed, je moet er wel tegen kunnen."

Daarnaast denkt ze dat ze als vrouw over het algemeen juist positiever worden benaderd. "Mannen hebben een of andere kronkel in hun hoofd en hebben het idee dat ze vrouwen niet mogen slaan of uitschelden. Dat helpt. Als een speler over de rode dreigt te gaan, dan leg ik een hand op diens schouder. Ik kan het doen, omdat ik een vrouw ben. Dat werkt de-escalerend, het is een ander soort chemie."

Ook Shona Shukrula ervaart geen problemen. "In de top van de amateurs weten ze steeds beter wie ik ben, en dat ik het gewoon kan. De reacties zijn hartstikke positief, iedereen is eigenlijk onwijs enthousiast."

Terugkomend op de eerste vraag: wanneer zien we de eerste vrouw bij de aftrap? Shona Shukrula is bescheiden over haar toekomst: "Ik moet eerst vlieguren maken, me staande houden bij steeds moeilijkere wedstrijden, op een steeds hoger niveau. Ik ben nu 27 jaar, dus over een paar jaar moet het wel gebeuren. Ik zal er alles aan doen."

 

UNHCR evacueert honderden vluchtelingen uit kamp bij Tripoli

24 april 2019 22:51

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft 325 vluchtelingen geëvacueerd uit een gevangenenkamp ten zuiden van de Libische hoofdstad Tripoli. Volgens de UNHCR was dat nodig, omdat de veiligheid van de vluchtelingen in het geding kwam door gevechten in de buurt.

De vluchtelingen zijn van het Qaser Ben Gashir-kamp overgebracht naar een detentiekamp bij het dorp Azzawya, zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli. Daar is het volgens de UNHCR veiliger.

Directe aanleiding voor het besluit van de UNHCR was een incident gisteren, waarbij twaalf migranten gewond raakten toen zij protesteerden tegen de omstandigheden in het detentiecentrum waar zij verbleven. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, maar de migranten moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Amnesty International wil dat wordt onderzocht of er sprake is van een oorlogsmisdaad.

"Het is nog nooit zo gevaarlijk geweest voor vluchtelingen en migranten in Tripoli als op dit moment", zegt Matthew Brook van de UNHCR-missie in Libië. "Het is van levensbelang dat vluchtelingen die in gevaar zijn worden vrijgelaten en geëvacueerd."

Angst

Bij een ander detentiekamp in de buitenwijk Tajoura, aan de oostkant van Tripoli, hebben Libiërs de deuren geopend, zodat vluchtelingen die vastzaten kunnen vluchten. Maar volgens persbureau Reuters durfde niemand het kamp te verlaten.

"We kunnen nergens heen", zegt een 20-jarige man tegen een verslaggever van het persbureau. De meeste mensen die in het kamp zitten durven volgens Reuters niet weg te gaan uit angst dat ze in gevechten rond de hoofdstad terechtkomen.

Offensief

Begin deze maand startte de Libische krijgsheer Haftar een offensief. Hij wil de door de VN erkende regering in Tripoli omverwerpen. Sindsdien wordt er veelvuldig gevochten bij de Libische hoofdstad.

De UNHCR heeft in de afgelopen twee weken al 825 vluchtelingen en migranten verplaatst vanwege de gevechten. De VN-organisatie wil dat de 3000 mensen die nog vastzitten in kampen ook worden vrijgelaten.

Italië heeft de Europese Unie gevraagd om een plan van aanpak te maken voor als er een vluchtelingenstroom op gang komt door de gevechten in Libië.

 

Examenopgaven vmbo uit auto docent gestolen

24 april 2019 22:25

Vorige week vrijdag zijn uit een auto van een vmbo-docent eindexamendocumenten gestolen. Het gaat om opgaven en correctierichtlijnen voor de centraal schriftelijke en praktische examens Zorg en Welzijn, zowel voor de beroepsgerichte leerweg (bb) als de kaderberoepsgerichte leerweg. Dat schrijft minister Slob van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Vermoedelijk waren de daders niet op de examenstukken uit; behalve de auto van de docent waren ook andere auto's opengebroken. Het gevolg is wel dat deze opgaven niet meer gebruikt kunnen worden.

De afnameperiode loopt van 1 april tot en met 5 juli. Voor de examens zijn twee sets opgaven in gebruik: een rode en een blauwe versie. De circa 150 scholen die de rode versie gebruikten en de examens nog niet hadden afgerond, moeten nu op de blauwe versie overstappen, schrijft Slob.

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl